Emeritaprofessori Tytti Solantaus nuorille tutkijoille: ”Uskokaa omaan työhönne!”

Tytti Solantausta haastatteli apurahojen jakotilaisuudessa apurahalautakunnan puheenjohtaja Matti Rautalahti.

Solantaus kertoi jo lukioaikana tienneensä tulevan elämänuransa: lääkäriksi. Lastenpsykiatrian hän valitsi siitä yksinkertaisesta syystä, että lapset ovat hänestä mielenkiintoisia.

”Toisaalta kirjailijan ja tanssijan ammatitkin olisivat houkutelleet”, hän yllätti kuulijat.

Kiitos Solantauksen ammatinvalinnan, hänen kehittämänsä Lapset puheeksi -menetelmä on nyt EU-hanke, jossa on mukana seitsemän maata. Hankkeessa keskitytään arjen sujumiseen lapsiperheissä, ja hanketta pilotoitiin vankiloissa ja maahanmuuttoviraston kautta.

Nuoria tutkijoita hän kehottaa uskomaan omaan työhön, vaikka muut eivät siihen uskoisikaan.

Hänellä on asiasta omaa kokemusta: ”Väitöskirjani aihetta sodan vaikutuksesta lasten mielenterveyteen 1980-luvulla ei tahdottu hyväksyä.”

Solantauksen väitöskirja on edelleen ajankohtainen.

”Pidä kiinni omista arvoistasi”, hän ohjeisti Juho Vainion Säätiön vuoden 2023 apurahan saajia.

Säätiön puheenjohtaja Timo Viherkenttä (oikealla) ja apurahalautakunnan puheenjohtaja Matti Rautalahti. Apurahojen jakojuhla pidettiin tällä kertaa Ritarihuoneella.
Puheenjohtaja Timo Viherkenttä avasi tilaisuuden.
Lastenpsykiatrian kehittäjä, emeritaprofessori Tytti Solantaus (oikealla) sai säätiön tunnustuspalkinnon. Toisen suurapurahan vastaanotti tutkijatohtori Sonja Gilbert professori Andre Souranderin tutkimusryhmästä.
Dosentti Sari Aaltosen tutkimusryhmä perehtyy suomalaisten aikuisten liikuntakäyttäytymiseen. Aaltonen sai säätiön suurapurahan.
Liikunta- ja neurotieteilijä Petri Jalanko ja apulaisprofessori Leena Paakkari valottivat tilaisuudessa tutkimuksiaan.
”16,3 prosenttia suomalaisista koululaisista kokee terveytensä olevan huono tai erittäin huono. Ruotsalaisista koululaisista niin kokee vain kuusi prosenttia”, Paakkari kertoi.
Filosofian tohtori, dosentti Eero Haapala Jyväskylän yliopistosta sai viime vuonna suurapurahan ja tänä vuonna jatkoapurahan. Hän tutkii lasten ja nuorten aivo- ja valtimoterveyttä.
Top